Skip to main content

De voordelen van onze (tuin)elementen

Wat maakt Luxcom zo extreem duurzaam?

“Hoe duurzaam is een Luxcom product eigenlijk?” is een vraag die wij vaak krijgen. Het antwoord daarop is: ontzettend duurzaam. De levensduur is namelijk enorm lang, zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Wij vertellen je graag over alle duurzame voordelen van onze producten; welke het aantrekkelijk maken om te kiezen voor Luxcom in jouw tuin(ontwerp).

Lees meer

De voordelen ten opzichte van stucwerk

Het voor de hand liggend alternatief voor Luxcom elementen is een gestucte tuinmuur. Op de lange termijn kunnen de kosten van een gestucte tuinmuur duur uitvallen vanwege de hoge onderhouds- en reparatiekosten. Onze tuinelementen hebben een langere levensduur en vereisen minder intensief onderhoud. Wat op de lange termijn zelfs kostenbesparend kan zijn.

Wij zetten graag al onze voordelen op een rij:

1

Lange levensduur

Luxcom producten hebben een veel langere levensduur. Stucwerk is namelijk gevoelig voor barsten en scheuren. Deze scheuren worden veroorzaakt door bewegingen in de structuur, temperatuurschommelingen, vocht en andere factoren. Het repareren van scheuren in stucwerk kan hoog in de kosten lopen en verstoort het uiterlijk. Het is namelijk ook gevoelig voor kleurverandering. Luxcom producten bouwen we laag voor laag op. Door deze techniek is alles vanuit de kern gekleurd. Onze producten behouden hun kleur dus decennialang.
2

Geen wateroverlast

Stucwerk is poreus en neemt van nature vocht op, vooral als het niet goed is aangebracht, of als er geen vochtwerende materialen zijn gebruikt. Overmatig vocht kan leiden tot schimmelvorming en andere problemen. Bovendien kan vocht het stucwerk doen barsten of afbrokkelen, wat kan leiden tot meer onderhoud en reparaties. Onze tuinelementen zijn goed bestand tegen vocht en water, waardoor je geen last hebt van de hierboven beschreven problemen.
3

Grote vormvrijheid

Luxcom tuinelementen bieden een veel grotere vormvrijheid ten opzichte van bijvoorbeeld een gemetselde muur. Door de speciaal ontwikkelde productietechniek zijn we niet gebonden aan mallen. We kunnen dus elke maat maken, in iedere kleur die je maar wenst. De maximale lengte van één vormstuk is maar liefst 24 meter. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.
4

Makkelijk onderhouden

Over het algemeen is het poetsen van stucwerk nogal arbeidsintensief, vooral als er vlekken of hardnekkig vuil op zitten. Daarnaast moet je extra voorzichtig zijn om het stucwerk niet te beschadigen. Als het überhaupt al lukt om het schoon te krijgen, zal dit niet zonder slag of stoot gaan. Onze producten zijn makkelijk schoon te maken zonder veel of hard schrobben. Met het schoonmaken wordt, bij correct gebruik van de schoonmaakproducten, het oppervlak niet aangetast. Bovendien kun je met een speciale protector het object ook nog beschermen tegen (atmosferische) vervuiling.
5

Sneller van je tuin genieten

Het aanbrengen van stucwerk is arbeidsintensief en vergt meer tijd en middelen. Dit leidt tot hogere kosten voor de installatie van bijvoorbeeld een tuinmuur. Luxcom maakt lichtgewicht prefab elementen die makkelijk te installeren zijn. Hierdoor is de doorlooptijd van de aanleg van jouw tuin aanzienlijk sneller.

Verkleinen CO2-voetafdruk

Omdat onze (productie)materialen lokaal worden geproduceerd, is er weinig transportbeweging. Het is niet alleen gunstig dat het dichtbij wordt geproduceerd, en dus snel geleverd wordt, maar het draagt ook bij aan het verminderen van onze CO2-voetafdruk.

Wat hier ook aan bijdraagt is het gewicht van onze producten. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar een Luxcomelement super lichtgewicht. Zo heeft een tuinmuur bijvoorbeeld een standaard gewicht van ongeveer 11 kg per vierkante meter. Dit betekent dat een muur met een lengte van 4 meter en een hoogte van 1,80 meter, ongeveer 80 kilo weegt. Dit is voordelig voor het transportgewicht, een lichtere vracht zorgt namelijk voor minder uitstoot.

Niet recyclen, maar upcyclen

Upcycling is het proces waarbij afvalmaterialen worden hergebruikt in een nieuwe omgeving of bestemming. We hebben namelijk een manier gevonden om onze producten een nieuw, tweede leven te geven. Hierbij ligt de focus op het opknappen van items in plaats van het weg te gooien of te recyclen. Upcycling is gericht op het behoud van hulpbronnen en het verminderen van afval door de levensduur van bestaande materialen te verlengen.

Upcycle

Mocht het nodig zijn om een product te recyclen aan het einde van de productlevenscyclus, dan hebben wij een manier gevonden om het te hergebruiken. Als onderdelen in zijn geheel bij ons terugkomen, kunnen wij deze upcyclen door alle onderdelen van elkaar te scheiden.

Onze tempexblokken zijn 100% te recyclen. Wij “shredderen” deze tot kleine piepschuimparels, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Deze parels zijn geschikt voor allerlei nieuwe soorten toepassingen. Denk hierbij aan vulling voor zitzakken of isoleermateriaal in de bouw.

De ontwikkelingen op het gebied van composietmaterialen gaan steeds harder. Waar het vroeger als lastig werd ervaren, komen er tegenwoordig steeds meer technieken bij om recyclen makkelijker te maken. Met mechanische recycling, is het mogelijk om waardevolle materialen uit afgedankte composieten terug te winnen. Denk aan de nieuwe recycletechniek van windmolenwieken. Deze vooruitgang draagt bij aan het verminderen van afval en het bevorderen van een circulaire economie.

Meer veelgestelde vragen
 

Bekijk projecten die wij hebben gerealiseerd.