“Hoe duurzaam is een Luxcom product eigenlijk?” is een vraag die wij vaak krijgen. Het antwoord daarop is: ontzettend duurzaam. De levensduur is namelijk enorm lang, zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Wij vertellen je graag over alle duurzame voordelen van onze producten; welke het aantrekkelijk maken om te kiezen voor Luxcom in jouw tuin(ontwerp).
De voordelen ten opzichte van stucwerk
Het voor de hand liggend alternatief voor Luxcom elementen is een gestucte tuinmuur. Op de lange termijn kunnen de kosten van een gestucte tuinmuur duur uitvallen vanwege de hoge onderhouds- en reparatiekosten. Onze tuinelementen hebben een langere levensduur en vereisen minder intensief onderhoud. Wat op de lange termijn zelfs kostenbesparend kan zijn.
Wij zetten graag al onze voordelen op een rij:
Verkleinen CO2-voetafdruk
Omdat onze (productie)materialen lokaal worden geproduceerd, is er weinig transportbeweging. Het is niet alleen gunstig dat het dichtbij wordt geproduceerd, en dus snel geleverd wordt, maar het draagt ook bij aan het verminderen van onze CO2-voetafdruk.
Wat hier ook aan bijdraagt is het gewicht van onze producten. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar een Luxcomelement super lichtgewicht. Zo heeft een tuinmuur bijvoorbeeld een standaard gewicht van ongeveer 11 kg per vierkante meter. Dit betekent dat een muur met een lengte van 4 meter en een hoogte van 1,80 meter, ongeveer 80 kilo weegt. Dit is voordelig voor het transportgewicht, een lichtere vracht zorgt namelijk voor minder uitstoot.
Niet recyclen, maar upcyclen
Upcycling is het proces waarbij afvalmaterialen worden hergebruikt in een nieuwe omgeving of bestemming. We hebben namelijk een manier gevonden om onze producten een nieuw, tweede leven te geven. Hierbij ligt de focus op het opknappen van items in plaats van het weg te gooien of te recyclen. Upcycling is gericht op het behoud van hulpbronnen en het verminderen van afval door de levensduur van bestaande materialen te verlengen.
Mocht het nodig zijn om een product te recyclen aan het einde van de productlevenscyclus, dan hebben wij een manier gevonden om het te hergebruiken. Als onderdelen in zijn geheel bij ons terugkomen, kunnen wij deze upcyclen door alle onderdelen van elkaar te scheiden.
Onze tempexblokken zijn 100% te recyclen. Wij “shredderen” deze tot kleine piepschuimparels, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Deze parels zijn geschikt voor allerlei nieuwe soorten toepassingen. Denk hierbij aan vulling voor zitzakken of isoleermateriaal in de bouw.
De ontwikkelingen op het gebied van composietmaterialen gaan steeds harder. Waar het vroeger als lastig werd ervaren, komen er tegenwoordig steeds meer technieken bij om recyclen makkelijker te maken. Met mechanische recycling, is het mogelijk om waardevolle materialen uit afgedankte composieten terug te winnen. Denk aan de nieuwe recycletechniek van windmolenwieken. Deze vooruitgang draagt bij aan het verminderen van afval en het bevorderen van een circulaire economie.